نشست آنلاین ، نقش طلاب در تربیت دینی دانش آموزان
نشست آنلاین در سامانه سیما
شنبه ۳ آبان ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۴۷:۲۳آقای کرملو به عنوان سخنران این نشست بحث خود را اینگونه شروع کردند که مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب و طلاب در اجرایی کردن آن بسیاری موثر هستند ازجمله: سبک زندگی، اخلاق و معنویت بسط عدالت و...
تربیت در لغت یعنی رشد و نمو؛ هر انسانی یک سری استعدادها و نیرو ها و قوایی دارد که در تربیت انسان این موارد را قوی و به روز می کنیم.
در زمینه تربیت کتب مختلف و متنعی نگارش شده است مثلا کتاب تربیت دینی کودک از آیت الله حائری شیرازی، تربیت کودک آقای صفایی و همچنین کتب آقا مجتبی تهرانی
آیت الله حائری در تربیت مثالی می زنند که تربیت مثل تربیت گل می ماند، کسی که گل پرورش می دهد نمی آید گلبرگ ها یآن را خودش باز کند بلکه ان گل در محیطی با نور و هوا و...مناسب قرار می دهد تا گل رشد کند و اگر خودش گلبرگ های آن را باز کن گل خراب می شود و از بین می رود
در نتیجه یک مربی به طور مستقیم امر و نهی نمی کند بلکه محیط را طوری فراهم می کند تا متربی خودش رشد کند.
ایشان در ادامه به تربیت دینی پرداختند که واژه پرورش همان معادل فارسی کلمه تربیت می باشد.در تربیت دینی اول این به ذهن می رسد که یک سری محتوای دینی را به مخاطب منتقل کنیم که این نگاه اگر نگوییم غلط است یک نگاه سطحی و ناقص می باشد.
تربیت دینی صرفا به این معنا نیست که بعدعلمی را شخص دیگری عهده دار باشد و این شخص فقط وظایفی دیگر را انجام دهد، این اشتباه هست.
اگر تربیت دینی شد در مسائل مختلف مثل روش های تربیتی، عوامل حاکم بر تربیت و...تغییر می کند.
اگر شما تربیت را غیر دینی تعریف کردید، انسان محدود می شود به 70یا 80 سال زندگی اما انسان در تربیت دینی بعد از این 80سال منتقل می شود به جهانی دیگر، یعنی انسان نامحدود می شود ؛ در نتیجه هدف و برنامه ریزی و تربیت برای انسان محدود و نامحدود متفاوت خواهد بود.
انسان درتربیت دینی علاوه بر بعد مادی بعد معنوی نیز دارد، انسان توانمندی های بیشتری دارد. به طور کلی مبانی انسان شناسی در بحث تربیت بسیار مهم می باشد
استاد کرملو بعد از بیان و توضیح بیشتر در تفاوت تربیت دینی و غیر دینی به این سوال پاسخ دادند که نقش طلاب در تربیت دینی دانش آموزان چیست؟
نقش مهمی که از آن غافل هستیم و دغدغه حضرت آقا نیز می باشد ،بحث نظام تعلیم و تعلم است. اگر این نظام با نگاه اسلامی تدوین گردد گامی جهت تمدن سازی اسلامی برداشته ایم.
کشورهای مستکبر مثل آمریکا برای تغییر در نظام های دیگر نظام دانش آموزان آن کشور راتغییر دادند و دانش آموزان و نخبگان آن کشور را تربیت می کنند.
مسلما مشخص است که این تدوین نظام در اسلام باید توسط یک دین شناس صورت بپذیرد و چنین شخصی یعنی طلبه، او می تواند یک نظام دینی براساس آموزه های دینی تدوین نماید.
مثلا مادری بر اساس نظام غیر دینی یک چیزی اضافه است و کلفت تعریف شده است و در شان بانوان نیست ولی در نظام دینی مادری یک شغل است و اولویت دارد و از این رو خانواده اهمیت می یابد.
2.تدوین کتب
طبیعتا تدوین کتب غیر درسی چون در حیطه تخصص طلبه نیست انتظار نمی رود ولی روش آن را می تواند مشخص کند
تدوین کتب درسی بر عهده طلبه است و یا در حیطه مطالعاتی باید ببینیم دانش آموز ما به چه چیزی گرایش دارد مثلا رمان خواندن؛پس طلبه باید در این زمینه وارد شود و موثر باشد ومباحث دینی را در قالب رمان به دانش آموزان منتقل کنند.
3.تدریس به دانش آموزان
طلاب در دروسی که توانمد هستند و تخصص دارند تدریس داشته باشتد.
4.ایجاد محیطی سالم
فرزندان نهایتا تا 10سالگی در فضای خانه رشد می کنند و بعد از آن علاقه دارند که وارد محیطی غیر از محیط خانواده شوند از این رو وارد اجتماع می شوند، طلاب باید حیط سالمی را در فضای حقیقی و مجازی ایجاد کنند، آنهم بصورت تشکیلاتی
محیط دینی که می گوییم صرفا محیطهای دینی مثل مسجد مراد نیست.باید گرایش انسان ها را بدانیم بعد سعی کنیم آن را مدیریت کنیم.ما نمی توانیم که گرایش ها را سرکوب کنیم. گرایش به زیبایی دارد باید این گرایش را مدیریت کنیم تا در جای خود تآمین گردد.
در این محیط های سالمی که ایجاد می کنیم علاوه بر لذت های مادی ، لذت های معنوی جدید را نیز به دانش آموزان بچشانیم تا درک کنندچون تا آگاهی حاصل نشود میلی به وجود نمی آید.
پس یکی از وظایف طلاب افزایش آگاهی به این قشر و ایجاد فضای برای تجربه آن ها می باشد.
در پایان ایشان افزودند که بخلاف تفکرعامه که طلبگی نقشی ندارند موثر نیستند، طلبگی بسیار ارزشمند و موثر است، قدر طلبگی را بدانیم و عمل کنیم.