سمینار علمی
سمینار علمی با موضوع نقش زنان در مدیریت اقتصادی خانواده
یکشنبه ۲۳ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۱۴:۳۰:۳۳
به همت مدیر و معاون پژوهش محترم حوزه علمیه زینبیه شهرستان آبیک به مناسبت هفته پژوهش سمینار علمی با موضوع نقش اقتصادی زنان در مدیریت خانواده در تاریخ 22/09/1399 یه صورت آنلاین در سامانه مجازی سیما برگزار شد.
سمینار با پخش آیاتی از قرآن کریم و کلیپ آغاز شد و با حضور سرکار خانم طیبی راد دانش آموخته حوزه علمیه زینبیه در سامانه سیما برگزار شد که شرح آن به اختصار در ذیل می آید.
سر کار خانم طیبی راد پس از حمد و ثنای خداوند متعال و آرزوی کامیابی برای طلاب اینگونه شروع کردند ؛ اینجانب پژوهشی درباره نقش زنان در مدیریت اقتصادی خانواده داشتم که به فضل الهی این فرصت پیش آمد تا در اختیار شما بزرگواران قرار بدهم و علت انتخاب این موضوع برای پژوهش همانطور که در جریان هستید در این چند سال اخیر جامعه نه تنها جامعه ما بلکه جهان از نظر اقتصادی دچار مشکل شده است و قطعاً این دغدغه و به هم ریختگی در جامعه، خانواده را نیز تحتالشعاع قرار میدهد و از آنجایی که خانواده در اسلام به عنوان رکن اصلی و اولیه رشد و تعالی انسان بسیار مورد تاکید و توجه قرار دارد بر آن شدم تا در مورد نقش زنان در مدیریت اقتصادی خانواده پژوهشی داشته باشم.
خانواده تشکیل شده از زن و مرد هر کدام نقش و وظایفی به عهده دارند و برای آن که این رسالت حقیقی محقق شود باید نسبت به وظایف و نقش خود آگاهی داشته باشند وقتی در روایات دقت میکنیم میبینیم که حضرت زهرا (سلام الله) که الگوی برای بانوان مومن هستند بعد از ازدواج با امیر المومنین برای تعیین نقش و وظیفه خود به محضر رسول اکرم (ص) میرسندو پیامبر گرامی اسلام به ایشان می فرمایند: کارهای منزل را شما انجام بده و کارهای بیرون از منزل را امیرالمومنین علی علیه السلام انجام دهند و این بدان معنا نبود که زن و شوهر هیچ همکاری دیگری نداشته باشند؛ چنانچه در روایات تاریخی مطالعه کردیم که امیرالمومنین وقتی که به خانه بر می گشتند و حضرت زهرا در امورات خانه داری نیز کمک می کردند و همچنین حضرت زهرا سلام الله در شرایط سخت جنگ در پشت جبهه چه از نظر عاطفی و چه از نظر جانی ایشان را حمایت میکردند بنابراین یک زن تنها نقش همسری ندارد بلکه می تواند محور اصلی و سکاندار باشد یعنی زندگی را هم از نظر محبت و هم از نظر فرهنگ و نیز اقتصاد به مدیریت خود درآورد .
وی ادامه داد قبل از اینکه وارد موضوع شویم معنای لغوی اقتصاد را معنی می کنیم اقتصاد یعنی میانهروی خداوند متعال در سوره لقمان میفرمایندکه "واقصد فی مشیک" در این آیه حضرت لقمان به فرزندش در ظاهر می فرمایند: فرزندم در راه رفتن میانه رو باش اما اگر نگاه دقیق تر و عمیق تری نسبت به آیه داشته باشیم به این معناست که در تمام رفتارها، میان رو باش و افراط و تفریط نداشته باش همچنین ائمه اطهار علیهم السلام می فرمایند: "خیر الامور اوسطها "بهترین کارها حد وسط نگهداشتن است پس منظور از اقتصاد خرج نکردن نیست؛ بلکه در خرج کردها تعادل را برقرار کردن است.
ایشان تصریح کردند بنابراین قبل از اینکه مهارتی را بیاموزیم باید نسبت به آن علم و آگاهی داشته باشیم مثلا باید بدانیم که اغلب آقایان کلی نگر هستند و خانمها جزئی نگرند و این یک فضیلت است که خداوند حکیم در وجود زن و مرد قرار داده است. آقا کلی نگر است که نسبت به امور اقتصادی به خانواده سختگیری نکند؛ ولی از آنجا که خانم ها غالباً جزئی نگر هستند و آینده را نزدیک تر میبینند کمک میکند که در دخل و خرج خانه تعادل را برقرار کنند و به تعبیر قدیمی ها مرد به مانند سیلی است که زن به مانند سد می باشد و درآمد مرد را نگهداری می کند.
وی در ادامه به بیان راهکارهای عملی مدیریت اقتصادی خانواده اشاره کردند
اولین و مهمترین آن برنامهریزی اقتصاد خانواده است. برای برنامه ریزی و تنظیم بودجه خانواده، خانم خانه باید هزینه ها را به صورت روزانه هفتگی و ماهیانه انجام دهد و با نوشتن مخارج خانواده در می یابد در چه مواردی غیر ضروری هزینه کرده که در آینده جلوی آنها را بگیرند.
دومین راهکار عملی پرهیز از اسراف :از آنجا که به زنان به عنوان مدیر خانه که تربیت فرزندان نیز به عهده آنان است باید از اسراف و چشم و هم چشمی دوری کنند و قناعت را پیشه خود سازند تا علاوه بر اثر تربیتی از بسیاری هزینه های زائد جلوگیری کند.
سومین راهکار عملی پس انداز :پس انداز تعدیلکننده هزینهها و تضمین کننده آینده و نقطه اتکای خانواده است و خانم با قناعت کردن میتواند پس انداز برای روز مبادا داشته باشد دوری از چشم هم چشمی اگر هرکسی به داشتههای خود نگاه کند و بنابر آن زندگی کنند دیگر این قدر مشکلات کوچک و بزرگ بر سر راه زندگی به وجود نمیآید باید اول درآمد و دخل مرد را ببیند و بعد در پی برآوردن آرزوهای خود باشد چهارمین راهکار عملی قناعت : هزینه کردن و ایجاد تعادل بین دخل و خرج نیز نیاز به مدیریت است این فرمول برنامه ریزی افتصادی را در نظر بگیرید چرا که برای هزینه ها و درآمدها نشان از این دارد که خانواده بر اساس شرایط حال حاضر تصمیمگیری کرده اند.
وی اظهار کرد اگر در مدیریت اقتصادی جایی برای پس انداز در نظر گرفته شود،آینده کمتر دچار مشکلات اقتصادی میشوند و معمولاً اینگونه خانوادهها در مشکلات و پیشامدهای غیر منتظره مستاصل نمیشوند؛ زنان با مدیریت اقتصادی قناعت و پرهیز از تجمل گرایی از ملزومات صرفه جویی بر درآمد خانواده همراه با صرفه جویی آرامش و شادابی را به خانواده هدیه می دهند.
وی در ادامه گفت: از جمله کارها که خانم در خانواده می تواند انجام دهد تعمیر به جای تغییر دادن وسایل و مصرف صحیح نان آب، برق و انرژی می باشد و همچنین خانم میتواند در تولید خانگی سهم بسزایی در اقتصاد خانواده داشته باشد مانند: صنایع دستی، صنایع غذایی، بافت های تزیینی، فعالیتهای هنری، نویسندگی ویراستاری، نقاشی و...
ایشان در پایان ضمن جمع بندی مباحث گفتند : از همه مهمتر توکل به قدرت لایزال الهی و طلب استغفار در سحرگاهان موجب افزایش رزق و روزی میشود و مادری که سحرگاهان به دعا و نیایش می پردازد الگوی بسیار مناسبی در سبک زندگی نیز برای فرزندانش می باشد و در آخر از قدرت شکرگزاری خداوند حکیم نباید غافل شویم که میفرمایند" لئن شکرتم لازیدنّکم".
پایان