به مناسبت هفته پژوهش سمینار علمی با موضوع: نقش دعا در آرامش با حضور خانم مرادی دانش آموخته سطح دو برگزار گردی
به مناسبت هفته پژوهش سمینار علمی با موضوع: نقش دعا در آرامش
سه شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۱۶:۰۲:۲۲
به همت مدیر و معاون پژوهش محترم حوزه علمیه زینبیه (سلام الله علیها) شهرستان آبیک به مناسبت هفته پژوهش سمینار علمی با موضوع: نقش دعا در آرامش با حضور خانم مرادی دانش آموخته سطح دو برگزار گردید سمینار علمی به صورت آنلاین جهت استفاده طلاب در سامانه سیما برگزار گردید.
در ابتدا خانم مرادی بحث را اینگونه شروع کردند همانطور که می دانید انسان دارای دو بعد روحانی – جسمانی است . در دنیای امروز گه نگرانی ها و ناآرامی ها بیشتر از گذشته شده است و نسبت به گذشته به آرامش بیشتری نیاز دارد. یکی از چیزهای مهمی که می تواند این آرامش را فراهم کند ، دعا است.
سوالی که اینجا مطرح می شود چگونه دعا باعث آرامش می شود؟
وی به چند آثار دعا اشاره کردند :
مثبت اندیش: شخصی که دعا می کند باورش این است که خدای متعال ؛ نجوایش را می شنود به خواسته بنده اش توجه می کند و همچنین هر آنچه خیر بنده است به او عنایت می کند. در یک جمله کلی امید به اجابت دعا دارد چرا که درخوواستش را پیش کسی برده که «و هو علی کل شیء قدیر» است
تقویت اعتماد به نفس : انسان موجود ضعیفه ، توانایی هایش محدوده اما وقتی در کنار توانایی های خود از یک نیروی بزرگتر معنوی مثل دعا ، برای غلبه بر مشکلاتش کمک گرفت در نتیجه این شخص در مقابل حل مشکلات موفق می شود و در نتیجه اعتماد به نفس افزایش می یابد.
دفع بلا : انسان ها در طول زندگی در معرض ناملایمات ، گرفتاری ها رنج های روحی و جسمی قرار می گیرند . در سوره بقره آیه 186 «وَ إِذا سَأَلَكَ عِبادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذا دَعانِ فَلْيَسْتَجيبُوا » همان طور که آیه اشاره می کند خداوند خواسته کسی را که او را بخواند مستجاب می کند پس انسانی که در طوفان مشکلات قرار گرفته باید خود را به سلاح دعا مجهز کند.
پس وقتی شخص خویش را مجهز به سلاح دعا کند با روحی سرشار از آرامش به زندگی ادامه می هد.
وی در ادامه گفتند: چهارمین اثر دعا دوری از غم است
گاهی اوقات در زندگی چیزهای مختلف باعث غم و اندوه می شود استفاده از اهرم دعا باعث رفع غم و اندوه می شود. خداوند متعال در قرآن کریم در موارد مختلف از این سنت الهی یاد کرده از جمله سوره انبیا ؛87 «وَ ذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَيْهِ فَنادى فِي الظُّلُماتِ أَنْ لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ» آیه اشاره به داستان حضرت یونس دارد و خداوند میفرمایند ک ما دعایش را مستجاب کردم و او را از غم نجات دادیم.
وی در ادامه اشاره کردند به ادعیه رفع هم و غم از جمله این روایت امام صادق (علیه السلام) می فرمایند: پدرم امام باقر (علیه السلام) هر وقت امری ایشان را محزون می کرد زنان و کودکان را جمع می کرد و بعد دعا می کردند.
کاهش اضطراب و افسردگی :
در جامعه کنونی که زندگی ها ماشینی شده و احساس سردرگمی و پوچی بهخاطر دوری از فطرت انسانی بیشتر شده، شیوع انواع انحراف های اخلاقی بیش از قبل انسان را دچار مشکلات روحی و روانی کرده و تنها راه پیشگیری از تشویش خاطرها دررسیدن به آرامش و سلامت روان برقراری ارتباط با قدرت مطلق هستی یعنی خدای متعال است.
محققان خارجی (رازلی و همکاران) در پژوهشی روی130 بیمار مبتلا به اضطراب ، به این نتیجه رسیدند افراد دارای باورهای مذهبی با کمک گرفتن از دعا و نیایش در مقایسه با افراد غیر مذهبی زودتر درمان می شود
خانم مرادی اظهار کردند : انسان برای زندگی و بندگی خدا به جسم و جان سالم هم نیازمند است در ادامه به نقش دعا بر سلامت جسم توجه می کنیم
کمک به فعالیت های مغزی: پروفسور سمیعی پدر جراحی مغز و اعصاب معتقد هستند تأثیری که دعا بر سلامت مغز داره با هیچ چیزی قابل قیاس نیست و در اتاق خود به دو زبان فارسی- انگلیسی نوشته شده در طول روز دعا کنید اگر شده برای ده دقیقه
تقویت سیستم ایمنی بدن توسط دعا : معنویت ، ایمان، حضور در اماکن مذهبی باعث افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود . مانی که فرد در زنگی با مشکلات مواجه می شود سیستم ایمنی به خطر اغتاده و احتمال بیماری های قلبی ، سکته ف اختلات های روده می شود اما اگر خانواده اهل اجرای آداب مذهبی ، عبادت ، دعا باشند با انتقال احساس آرامش از فردی به فرد دیگر سیستم دفاعی بدن به طور غیر مستقیم تقویت می شود.
آرامش جسمی : امروزه در علم پزشکی اثبات شده اگر شخصی حدود ساعت ده بخوابد و نیم ساعت قبل از اذان صبح برای نیایش بیدار شود در بدن شخص موادی شبیه مورفین ترشح می شود و اثر مستقیمی بر قسمت های مختلف بدن از جمله عضلات داند و در طول روز منجر به آرامش جسم و راحتی عضلاتش می شود.
نقش در بهبود بیماری های جسمی همانطور که اشاره شد دعا نقش مستقیمی در بهبود بیماری روحی دارد ، تحقیقات نشان می دهد دعا خواندن باعث تنظیم فشا رخون ، آرام کردن ضربان قلب، پیشگیری از بیماری ها ی مرتبط با سیستم دفاعی است.
خانم مرادی در پایان ضمن جمع بندی مطالب گفتند : امام خمینی در مورد شبهه ای که در مورد دعا مطرح شده بود فرمودند : هیچ منافاتی بین به کار بستن اسباب طبیعت و رفتن پیش اطبا با توسل و دعا و جود ندار
چون آثاری که در داروها است از خود داروها نیست آثاری که خدای قادر و علیم به اینها دارد.با توجه به مطالبی که بیان شد بیماری کرونا که الان در جامعه ما وجود دارد و گاهی دیده می شود آرامش افراد را بهم ریخته است نقش دعا را فراموش نکنید و همانطور که رهبر فرمودند اهتمام ویژه به خواندن دعای هفتم صحیفه سجادیه داشته باشیم .
پایان